“At køre galt kan være en skræmmende oplevelse, og det er ikke altid nemt at vide, hvordan man skal reagere. Denne guide er lavet til at hjælpe dig gennem hele processen trin for trin, så du kan håndtere situationen så effektivt og sikkert for alle parter som muligt.“
Bevaring af roen hjælper dig med at tænke klart og handle rationelt. Panik kan forværre situationen og påvirke din evne til at træffe sikre beslutninger.
1. Sæt havariblinket til, ved at trykke på trekantsknappen.
2. Hvis bilen stadig kan køre, så sørg bedst muligt at køre bilen ”i sikkerhed”. Det vil sige væk fra vejen hvis muligt, især på motorvejen, men pas på! Orientér dig og undgå harmonikasammenstød. Når du er kommet så sikkert væk fra vejen som muligt, også selvom du skal køre op på fortovet, så sluk motoren helt på bilen.
3. Hvis bilen ikke kan køre, så bliv i bilen til du er 100% sikker på at du/i kan forlade bilen uden at være i fare.
4. Spørg om alle er OK i bilen og få klart svar fra alle. Ring 112 hvis nogen er kommet alvorligt til skade. Små eller mindre børn kan blive bange og græde. Det er vigtigt at huske gråd ikke er lige så vigtig som sikkerhed i denne situation. Hvis ingen er i direkte livsfare, så er det vigtigt at få sikret området og situationen. Selv brækkede knogler kan ikke blive healet lige nu, det handler om at der ikke skal ske mere. Forlad bilen hvis ingen har brug for akut førstehjælp og gå til trin 6.
5. Hvis nogen har brug for akut førstehjælp, så vær sikker på at du har kontaktet 112. Hvis du er alene med tilskadekomne, så ring eventuelt op på højtaler, imens du hjælper. Yd kun førstehjælp allerede, hvis nogen er i akut livsfare.
6. Tag 20 sekunder til at trække vejret og sænke dit blodtryk, der kommer umiddelbart efter de fleste uheldssituationer et sus af adrenalin gennem kroppen.
7. Hvis der er en anden person eller bil involveret i uheldet, så fortæl dem at du lige skal bruge nogle sekunder til at falde ned, spørg om den anden person og andre i deres bil er OK og anbefal den anden person til også lige at trække vejret. Sørg for at der er ringet 112 hvis der er alvorlig personskade i den anden bil.
Hvis en eller flere personer i en anden bil er i akut livsfare, så er det vigtigt, at du alligevel først gør næste trin (8) inden du går i gang med førstehjælp. Sørg for at der er ringet 112, ellers så ring 112 op imens du sætter trekanten op, eller endnu bedre, bed en anden person om det hvis du kan.
8. Begynd at sikrer området, opstil advarselstrekant og sørg for at alle parter i ulykken er så sikre fra yderligere fare, som de kan være.
9. Hvis der ikke er alvorlig personskade, men større skade på en af de involverede biler. Så ring til politiet (på 114). At have politiet til stede, giver en roligere situation og en rapport som du og forsikringen kan bruge som bevis for ulykken.
Her er nogle forhold der kan kræve at du skal tage særlige beslutninger:
Førstehjælpskasse: Den større der Indeholder essentielle forsyninger til behandling af mindre og lidt større skader.
Advarselstrekant: Bruges til at advare andre bilister om en ulykke eller et stoppet køretøj. Det er et LOVKRAV at bruge en advarselstrekant ved uheld.
Reflekterende sikkerhedsvest: Øger din synlighed, især hvis du skal forlade bilen i mørke eller ved dårlig sigtbarhed.
Nødhammer med seleskærer: Til at komme ind i biler hvor døren ikke er muligt og få personer ud når man ikke kan nå knappen til selen.
Tykke tæpper og redningstæpper (alutæppe): Det er altid godt at have, i tilfælde af dårligt vejr, som hovedstøtte og i førstehjælpssituationer hvor kropsvarmen er i fare.
Lommelygte: Nyttig ved uheld i mørket især også til at kunne vurdere personskade og tage bedre billeder til forsikringen. Overvej en model med lang batterilevetid eller en hånddrevet type.
Powerbank til telefonen: Afgørende for at kunne kontakte nødhjælp og andre nødvendige parter. Sørg for at bruge den regelmæssigt i bilen, så du er sikker på at der er strøm på den.
Lille kompakt brandslukker: I tilfælde af små brande, især motorbrande, kan en lille brændslukker være livreddende.
Skraber og sneskovl: Især vigtig i vintermånederne for at rydde sne og is fra dit køretøj eller hvis døre er dækket af en snedrive.
Energigel og langtidsholdbare snacks: Vigtigt, især hvis du bliver strandet et stykke tid og hvis du har børn, bliver situationen lettere, hvis du kan dele ud af noget.
Kontaktoplysninger til forsikring: Så du hurtigt kan kontakte dit forsikringsselskab efter en ulykke. At have et visitkort eller andet i handskerummet er en god ide.
Lille kørejournal eller noteblok og pen: Nyttigt til at indskrive detaljer om en ulykke, herunder dato, tid, sted, og kontakt oplysninger for de involverede parter.
Værktøjssæt: Grundlæggende værktøjer til mindre reparationer eller tilpasninger.
Reservehjul, donkraft og hjulnøgle: Essentielt for at kunne skifte et punkteret dæk.
Mandag
Tirsdag
Onsdag
Torsdag
Fredag
Lørdag
Søndag
9:00 – 17:00
9:00 – 17:00
9:00 – 17:00
9:00 – 17:00
9:00 – 17:00
Lukket
11:00 – 14:00
Mandag
Tirsdag
Onsdag
Torsdag
Fredag
Lørdag
Søndag
07:30 – 16:00
07:30 – 16:00
07:30 – 16:00
07:30 – 16:00
07:30 – 12:30
Lukket
Lukket