Sommerdæk
Lars Thorsø
Lars Thorsø

Værkfører hos Sørby Autocenter

Slutningen af marts – Det er tid til at skifte til sommerdæk

I denne artikel vil vi guide dig igennem alt, du skal vide om at skifte til sommerdæk – fra det ideelle tidspunkt til skiftet, til når det er tid til at købe nye sommerdæk.

Hvornår bør man skifte til sommerdæk?

Det magiske tal at holde øje med er 7°C. Når den daglige gennemsnitstemperatur stabiliserer sig på eller over dette niveau, er det tid til at skifte dine dæk. I 2024 og forventeligt i årerne herefter, er dette i slutningen af marts. Det bliver varmere og varmere fra år til år og derfor bliver det også tidligere og tidligere de fleste år.

Sommerdæk er designet til at yde optimalt i varmere vejr, da de har en sammensætning og et mønster, der sikrer bedre greb og kortere bremselængde på både tørre og våde veje sammenlignet med vinterdæk. Det er allerede på veje der er 7°C eller varmere, hvor sommerdæk har et bedre vejgreb.

Når vinterdæk anvendes i varmere temperaturer, slides de hurtigere, og deres ydeevne falder markant. Sommerdæk, derimod, er fremstillet af en hårdere gummiblanding, som er mindre følsom over for varme, hvilket sikrer bedre håndtering, stabilitet, og effektivitet. Dette resulterer ikke kun i en sikrere kørselsoplevelse men kan også bidrage til en bedre brændstoføkonomi.

Hvad skal du bruge for at skifte til sommerdæk selv?

Der er ekstra fordele ved at få et autoriseret værksted til at skifte dine dæk, her er en liste over hvad du skal bruge, samt en kort guide til, hvordan du skifter dækkene, hvis du selv vil skifte til sommerdæk:

Udstyr du skal bruge:

  1. Dækjern: Til at løsne og stramme hjulboltene.
  2. Donkraft: Til at løfte bilen, så du kan fjerne hjulene.
  3. Støttebukke: Til ekstra sikkerhed, når bilen er løftet. Brug altid støttebukke sammen med donkraften for at minimere risikoen for, at bilen falder ned og du kommer til skade.
  4. Hjulkryds eller momentnøgle: Til at sikre, at hjulboltene bliver strammet med det korrekte moment.
  5. Lufttryksmåler: Til at tjekke og justere lufttrykket i de nye dæk.
  6. Handsker og en ren klud: Til at holde hænderne rene og for at rense hjulboltene og navet.

Guide til at skifte dæk:

  1. Forberedelse:

    • Sørg for, at bilen er parkeret på et fast og jævnt underlag, og at håndbremsen er trukket, så bilen ikke ruller imens den hejses.
    • Placer donkraften under bilen ved det dertil indrettede punkt (se bilens manual for at finde det korrekte punkt).
  2. Løsn hjulboltene:

    • Brug dækjernet til at løsne hjulboltene en smule, før du løfter bilen. Det er nemmere, mens hjulet stadig har kontakt med jorden.
  3. Løft bilen:

    • Brug donkraften til at løfte bilen op, så hjulet er fri af jorden. Placer derefter en støttebukke under bilen for ekstra sikkerhed.
  4. Fjern hjulet:

    • Fjern hjulboltene helt, og tag hjulet af. Tjek for rust og rens eventuelt for dette.
  5. Monter det nye dæk:

    • Placer det nye dæk på hjulnavet, og skru hjulboltene på med håndkraft for at sikre, at dækket sidder korrekt.
  6. Sænk bilen og stram boltene:

    • Sænk bilen ned fra støttebukken og donkraften, så hjulet kommer i kontakt med jorden. Stram hjulboltene krydsvist med momentnøglen til det anbefalede drejningsmoment (se bilens manual).
  7. Gentag for alle hjul:

    • Gentag processen for hvert hjul, indtil alle sommerdækkene er påsat.
  8. Tjek lufttrykket:

    • Brug lufttryksmåleren til at tjekke og justere lufttrykket i de nye dæk ifølge bilproducentens anbefalinger. (Tjek bilens manual)

Husk at efterstramme hjulboltene efter nogle hundrede kilometers kørsel, da de kan løsne sig en smule, når dækkene sætter sig. Og husk altid at sikkerhed kommer først – hvis du er i tvivl om processen, er det bedre at kontakte dit værksted.

Yderligere råd

  • Tjek lufttrykket regelmæssigt: Korrekt lufttryk er essentielt for dækkets levetid og for bilens brændstoføkonomi, du kan faktisk spare helt op til 50 kr. pr. tank. Det anbefales at tjekke dækkets lufttryk mindst én gang om måneden.
  • Opbevaring af vinterdæk: Når du skifter til sommerdæk, sørg for korrekt opbevaring af dine vinterdæk. Opbevar dem i et tørt og køligt rum, væk fra direkte sollys og på en måde, så de ikke deformeres, det vil sige læg dem ned med ydersiden opad.

Hvad er fordelene ved at få et værksted til at stå for dit dækskifte?

Dækafbalancering: Når du får skiftet dæk på et værksted, vil de typisk inkludere afbalancering af dækkene som en del af servicen. Afbalancering er vigtigt for at undgå vibrationer i bilen og sikre, at dækkene slides jævnt. Dette forlænger dækkenes levetid og forbedrer kørekomforten, samt optimerer bremselængden, så bilen bremser mest optimalt og derfor hurtigst.

Dæktjek for slid og skader: Værksteder vil også inspicere dine dæk for eventuelle skader eller unødvendigt slid, som du måske ikke selv ville have opdaget. De kan identificere problemer som revner, buler eller indlejrede genstande, der kunne gøre dækkene farlige at køre på. 

Mønsterdybde kontrol: De vil også kontrollere dækmønsterets dybde for at sikre, at det overholder lovens krav og er sikkert at køre på. Derudover kan de give dig en vurdering af deres resterende levetid, så du kan planlægge den kommende udgift til nye dæk om nogle år og vil kunne spare op.

Korrekt lufttryk og stramning med momentnøgle: Professionelle værksteder sørger for, at dine dæk er oppustet til bilproducentens anbefalede tryk. Korrekt lufttryk er afgørende for din sikkerhed, brændstoføkonomi og dækkets levetid, samt gør bremselængden optimal, så bilen bremser så effektivt som muligt.

Tidsbesparelse og bekvemmelighed: Selvom det koster at have et værksted til at skifte dine dæk, sparer du tid og besvær. Du behøver ikke at bekymre dig om at have det rigtige værktøj eller bruge tid på selve dækskiftet. Vi er din garanti for at alt er i den skønneste orden og du kan sikker forsvare dækkenes status i forsikringssager og -tilfælde. 

Opbevaring af vinterdæk: Mange værksteder tilbyder også opbevaring af dine vinterdæk, hvilket er en stor fordel, hvis du ikke har plads derhjemme. Dine dæk opbevares under ideelle forhold, klar til næste sæson. Aftalerne er forskellige fra værksted til værksted, så tag en snak med dit lokale værksted, for at høre om vilkår for opbevaring af vinterdæk.

Garanti på Arbejdet: Skulle der opstå problemer relateret til dækskiftet, dækker mange værksteder, disse gennem en garanti på det udførte arbejde, hvilket giver ekstra ro i sindet. Vi har garanti for vores arbejde og står klar til at indrapportere dækskifte, i forsikringssager, hvis der skulle stilles spørgsmål til hvem der har stået for dit dækskifte.

 

Timingen for at skifte er vigtig

At vente til sidste øjeblik med at skifte dæk, kan resultere i unødige ventetider, da mange bilister vil forsøge at skifte deres dæk så sent som muligt og det betyder ofte på samme tid. Vi anbefaler at planlægge dit dækskifte tidligt i sæsonen, for at undgå kø og sikre, at du er klar til forårets vejrudfordringer. Når du kan se at vejret i 1-2 uger har ligget på eller over 7°C, så er det tid.

 

Når sommerdækkene når deres livs ende

Sommerdæk holder i en god del år, men hvordan ved du, hvornår det er tid til at investere i nye sommerdæk? Det første, du skal kigge efter, er dækmønsterets dybde. I EU er den lovlige minimumsdybde for dækmønstre 1,6 mm, men for optimal sikkerhed anbefaler vi at skifte dine sommerdæk, når de når en dybde på 3 mm. Yderligere tegn på slid kan inkludere ujævn slitage, revner i gummi, eller synlige skader på dækkene.

Når du får skiftet dæk hos et autoriseret værksted, bør de altid fortælle dig hvor længe dine sommerdæk har igen, i hvert fald hvis det vurderes at der er 2-3 år tilbage af deres optimale levetid. Det er ikke for at sælge, men det er yderst vigtigt for os at vi informerer dig, for at vi er sikrer på at du er så sikker på vejen som muligt. Dæk er rigtig vigtige i farlige situationer der kræver en hård opbremsning og derfor ser vi helst at vores kunder har den største sikkerhed på vejene som muligt.

Lad os hjælpe dig med din bil