Vinterklar bil
Lars Thorsø
Lars Thorsø

Værkfører hos Sørby Autocenter

Sådan sørger du for at din bil er vinterklar

“Der er intet værre end at havne i en situation hvor bilen ikke er gjort klar og pludselig sner det.”

Når vinteren nærmer sig, er det vigtigt at sørge for, at din bil er forberedt til de kolde og ofte krævende vejforhold. At gøre din bil vinterklar kan forbedre sikkerheden, forlænge bilens levetid og i nogle tilfælde endda spare dig for penge. Her er en trin-for-trin guide til, hvordan du forbereder din bil til vinteren:

 

1. Skift til Vinterdæk

Hvorfor: Vinterdæk har en særlig gummiblanding og mønsterdesign, der giver bedre greb i koldt vejr og på sne- eller isdækkede veje.

Sådan gør du: Dette kan gøres hjemme, hvis du har de rette værktøjer (donkraft og hjulnøgle) og lidt erfaring. Hvis du er i tvivl, er det bedst at få det gjort på et værksted, her står vi klar til at hjælpe dig.

2. Tjek og skift kølervæske

Hvorfor: Kølervæsken forhindrer, også at motoren fryser over. Her kan du få en særlig frostvæske (glykol), der beskytter motoren mod frost.

Sådan gør du: Kontroller niveauet og blandingsforholdet (frostvæske/vand). Dette kan gøres hjemme, men vær sikker på at følge bilens manual nøje.

3. Tjek alle vinduesviskere og skift sprinklervæske

Hvorfor: Vinduesviskere skal være intakte og ikke have små eksede revner. På den måde undgår du at forværre skade på dem, når der er is på ruden. Solide vinduesviskere er også det mest sikre at have, når der pludselig opstår tyk regn, sne eller slud. Frostnedbrydende sprinklervæske sikrer klart udsyn under vanskelige vejrforhold og gør det nemmere at afrime ruden på bilen. 

Sådan gør du: Viskerblade er lette at skifte, og sprinklervæske kan påfyldes uden erfaring.

4. Kontrollér lys

Hvorfor: Korrekt fungerende lys er afgørende for sikkerheden i de mørkere vintermåneder. 

Sådan gør du: Tjek at alle lys virker og at tågelys, langt lys og havariblink virker. Dette kan gøres selv, men nogle bilmodeller kan kræve professionel assistance.

5. Kontroller batteriet

Hvorfor: Batterier kan svækkes i koldt vejr, hvilket gør det sværere at starte bilen. Undgå pludseligt at være strandet ved at tjekke dette.

Sådan gør du: En simpel batteritest kan udføres med et multimeter hjemme, men hvis du er usikker, er det en god idé at få det tjekket på et værksted.

6. Tjek opvarmning og afrimningssystemer

Hvorfor: Et effektivt varmesystem er vigtigt for komfort og sikkerhed (afrimning af ruder).

Sådan gør du: Test systemet, mærk om lamellerne eller ruderne bliver varme, når du tænder for afrimningen og få det undersøgt af en professionel, hvis du oplever problemer.

7. Pak nødudstyr

Hvorfor: I tilfælde af et uheld eller en nødsituation er det vigtigt at have nødvendigt udstyr. Husk at det ikke behøver at være dig der forulykker eller skaber ulykken.

Sådan gør du: Pak ekstra udstyr som skrabere, sneskovl, førstehjælpskasse, varme tæpper, og en lommelygte. 

8. Smør dørlåse og hængsler

Hvorfor: Låsespray forhindrer låse i at fryse og derved at nøgler sidder fast i låsen, eller knækker, på grund af øget modstand.

Sådan gør du: Anvend en passende spray. Dette er en simpel opgave, du skal udføre få sekunder inden du bruger låsen.

9. Kontroller dæktrykket

Hvorfor: Hvis du selv opbevarer og sætter vinterdæk på, så husk at dæktrykket falder på hjul under opbevaring. Korrekt dæktryk sikrer optimal ydeevne og sikkerhed.

Sådan gør du: Brug en dæktryksmåler, evt. på en tankstation og juster trykket ifølge bilens specifikation.

Lad os hjælpe dig med din bil